نقش مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر در ایجاد رفاه و توسعه اجتماعی جوامع پذیرفته شده است. بر این اساس دولت‌ها نیز همواره در تامین سرپناه مناسب برای آحاد جامعه نقش بسزایی داشته ­اند و به طور خاص برای گروه­های کم درآمد، حمایت و دخالت دولت ضروری می­ نماید. از دیگر سو با توجه به اهمیت سهم بخش مسکن از اقتصاد جوامع و روابط گسترده این بخش با سایر بخش­ها، تغییرات اندک در این بخش می­تواند در توسعه و رشد اقتصادی موثر واقع گردد. لذا دولت‌ها با مداخله در بخش مسکن، علاوه بر تأمین مسکن مناسب و افزایش رفاه اقتصادی جامعه، اهداف دیگری از جمله تحریک رشد اقتصادی را نیز دنبال می‌‌کنند. لذا تأمین مسکن مناسب به عنوان اولویت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دولت‌ها، نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت در بخش مسکن است.

از آن جا که بر اساس قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در نشست 17 دسامبر 1985، به منظور یادآوری موجودیت میلیون‌ها انسان بی‌سرپناه و بالغ بر یک میلیارد نفر فاقد مسکن مناسب، اولین دوشنبه ماه اکتبر هر سال را به روز جهانی اسکان (World Habitat Day) اختصاص یافته است؛ وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی بخش مسکن با همکاری موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، با برگزاری شانزدهمین همایش سیاست­های توسعه مسکن در ایران در جستجوی بدست آوردن فرصتی جهت بهره برداری از نکته نظرات و دیدگاه­ های کارشناسان، متخصصان و پژوهشگران و مدیران بخش خصوصی و دولتی مسکن در راستای تدوین سیاست­ها و برنامه­ های اجرایی در این بخش می­ باشد.